Hvad gjorde Brain Balance programmet for Vitus?

Synet – den vigtigste sans!

Den vigtigste af alle sanser er syns-sansen. Faktisk stammer hele 80% af alle sanseindtryk fra øjnene, så når Brain Balance fortæller, at syns-sansen er den vigtigste i forhold til at fungere normalt, så tror jeg på det. Igennem vores forløb hos Brain Balance brugte vi hver dag tid på at lave forskellige øvelser for synet. Det er ikke noget, der tager specielt lang tid at gøre, men det skal gøres – hver dag.

De øvelser vi lavede var følgende:

1 – Wide-eye stretch. Til denne øvelse bruger man en ting, som barnet skal kigge på og følge med øjnene, uden at hovedet bevæger sig. Øjnene skal følge tingen som vist på billedet, og holde fokus på genstanden i 3 sekunder i hver af de 8 positioner.

oejne1

2 – Near-far focus. I denne øvelse skal man også bruge en ting, som barnet skal holde øjnene på ca 15 cm fra ansigtet.  Meningen er her, at barnet skal skifte fokus fra nær til fjern hurtigt 10 gange. Dvs. man sidder fx på gulvet med barnet – først fokuserer barnet på en genstand ca 15 cm fra ansigtet, hvorefter øjnene flyttes til et fokuspunkt langt fra barnet – fx et ur der hænger på væggen. Dette skift foretages hurtigt ti gange i træk.

oejne2

3 – Slow eye movement. Her skal man holde en ting ca 40 cm fra barnets ansigt. Genstanden bevæges langsomt i forskellige mønstre, som vist på billedet. Først bevæges genstanden fra midten til højre, derefter til venstre. Næste bevægelse går fra top til bund. Herefter bevæges genstanden i zig-zag mønster. Afslutningsvis bevæges genstanden i liggende ottetaller. Hovedet skal selvfølgelig holdes stille hele tiden.

oejne3

4 – Eye alignment. Sid direkte foran barnet og hold en genstand ca 50 cm fra barnets ansigt. Langsomt føres genstanden mod barnets næse, mens barnets øjne følger genstanden. Øjnene skal holdes på genstanden hele tiden igennem de 10 gentagelser.

oejne4

Ovenstående øvelser har vi lavet igennem de sidste 4 mdr. I starten var det ekstremt svært for Vitus at gennemføre disse øvelser. Det var tydeligt at han virkelig forsøgte – og virkelig gerne ville udføre disse øvelser korrekt, men hans øjne var ikke sådan til at styre. Meget ofte hoppede øjnene simpelthen “af sporet”, og vi måtte starte forfra. Det kan stadig ske, at hans øjne driller, men når jeg tænker tilbage på, hvordan han tacklede disse øvelser i starten, er han virkelig kommet langt. Der gik ret lang tid, før han forstod, at han skulle holde sit hoved helt stille, mens vi lavede disse øvelser. Det gav slet ikke mening for ham – hvis øjnene skulle den ene vej, fulgte hovedet automatisk med. Det har han fuldstændig styr på i dag, og nu er det kun selve dét at holde fokus på noget, der kan drille engang imellem.

Samtidig med at vi lavede ovenstående øvelser i hjemmet under vores Brain Balance forløb, så lavede Vitus også en masse avancerede øvelser på centret i New Jersey tre gange om ugen. Disse øvelser var typisk computer-øvelser, hvor han sad med specielle briller på og skulle fokusere på forskellige ting. En af øvelserne prøvede jeg faktisk selv, og jeg må erkende, at selvom jeg mente mit syn var perfekt, ja – så havde jeg langt fra alle rigtige! Øvelsen gik ud på at fokusere på skærmen med øjnene i en helt bestemt position. Herefter ville forskellige pile komme til syne et tilfældigt sted på skærmen, og disse pile skulle besvares med et tryk på en tast; pil op, pil ned, pil til venstre eller pil til højre. DET var sværere end som så, og Vitus vandt stort over mig…

Jeg tror virkelig, det er vigtigt at lave disse øvelser – det er i princippet vigtigt for alle – så selvom vi måske ikke er helt så religiøse omkring det længere, så forsøger jeg stadig at lave dem hver dag. Det tager effektivt ca 3-5 minutter, så der er faktisk ingen undskyldninger 🙂

1 kommentar

  • Tak for dette indlæg. Den kom i rette tid for os, hvor en stroke har ramt synnerven.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad gjorde Brain Balance programmet for Vitus?