Eksisterer autisme om 50 år, eller er det blevet udryddet?

Hvad gjorde Brain Balance programmet for Vitus?

Jeg skylder jer en mere detaljeret beskrivelse af Vitus’ møde med Brain Balance. Det er efterhånden lidt tid siden, han blev færdig med sit program – men som med alt andet, har jeg det bedst med at vente nogle dage, før jeg fortæller vidt og bredt om noget – tænk hvis det nu ikke er kommet for at blive…

Umiddelbart før jul kørte vi vores sidste tur til New Jersey, og på et hyggeligt møde med Vitus’ træner igennem tre måneder, fik vi en omhyggelig tilbagemelding på hans udvikling. Nogle af de forandringer, der blev mest tydelige, var mine egne besvarelser. Før vi påbegyndte programmet og ved programmets afslutning, skulle jeg besvare en lang række spørgsmål om Vitus’ adfærd. – Nogle gange kan det nemlig (åbenbart) være enormt svært at huske, hvordan situationen var for bare få måneder siden! På et af områderne; “does your child worry a lot?” havde jeg, før programmets start, svaret med et 8-tal (1 er aldrig, 10 er altid). Ved afslutningen havde jeg svaret 2! – Og denne forandring er virkelig til at mærke! Det er en kæmpe befrielse ikke at skulle spekulere over, om dit barn er tilpas, om du kan udsætte han for alt, hvad hverdagen bringer uden at være bekymret for, om han bliver ked af det ellers stresset. Denne forandring har virkelig, virkelig gjort en forskel for os. På en måde virker det som om Vitus’ angst er blevet mindre. Han er ikke bange for de samme ting som før, og han har absolut ingen problemer med at kaste sig ud i nye, ukendte situationer. Det er så dejligt! Han er også blevet mere fleksibel og “ligeglad”, om man så må sige. Han kunne før i tiden godt blive ked af det eller frustreret, hvis vi skulle ud af døren, og ofte havde han brug for lang forberedelsestid. Dette eksisterer ikke mere, og Vitus er nok den i familien, der har den største “ja-hat” på! Han er glad, veloplagt og interesseret, hver gang vi skal ud af døren – det er fantastisk – specielt når vi ofte skal ud af døren 7-8 gange i løbet af en almindelig dag! To andre punkter, der har gjort en stor forskel er, at Vitus er mindre klodset og fysisk stærkere end for 3-4 mdr siden. Her er scoren gået fra 8 til 5.

Brain Balance programmet havde (blandet meget andet) stort fokus på syn, motorik og akademisk formåen. I løbet af hver session trænede Vitus disse kompetencer, og præcis som spørgeskemaet, der blev udfyldt før og efter, blev han også testet ved start og igen til slut. Disse resultater var også meget imponerende, når man tager i betragtning, at det kun drejer sig om 3 måneders træning!

Jeg husker, at personalet på centret understregede vigtigheden af syns-sansen. Denne sans var ofte underudviklet hos børn med de samme udfordringer som Vitus, og nærmest uden undtagelse så personalet en kæmpe forskel, i takt med at præcis denne sans blev mere og mere udviklet. Nedenfor har jeg sat et billede ind, som viser Vitus’ udvikling i forhold til syns-sansen.

syn

Det er tydeligt at se, at der er sket noget på de tre måneder, vi har været i gang med Brain Balance programmet! De orange grafer er Vitus’ score, før vi startede på øvelserne, og de grønne grafer er hans score efter tre måneders træning. Fra at været nærmest ikke funktionsdygtigt i forhold til de øvelser, han blev bedt om at lave, er Vitus kommet rigtig, rigtig langt! Bevares – der er stadig et stykke vej, men han er kommet langt på meget kort tid. De øvelser, vi har arbejdet på er fx at sidde helt stille med hovedet og lade øjnene følge en genstand fra side til side eller op og ned. Det kan også være et følge en genstand fra lang afstand og helt ind til næsetippen. Disse øvelser kunne Vitus faktisk ikke gennemføre, da vi påbegyndte programmet – i dag går det meget bedre. Faktisk er det ret interessant at tænke over, hvad syns-sansen egentlig gør? Kan den være med til at afhjælpe klodsethed? Kan den være med til at fjerne angst? Kan den revolutionere et lille menneske? Jeg ved godt, hvad jeg mener om den sag… Jeg tror uden tvivl, at syns-sansen har en kæmpe betydning for næsten alt, hvad vi foretager os – så herhjemme arbejder vi selvfølgelig videre med vores syns-øvelser.

Vitus har også udviklet sig enormt meget motorisk. Fra at være super klodset og usikker på benene, klarer han det nu meget bedre og falder meget sjældent – ja, det var bestemt ikke tilfældet for bare tre måneder siden! Her kunne han fx ikke gå mere end 50 meter uden at brokke sig højlydt. Han var også sådan en rigtig lille klumpe-dumpe, der ikke rigtig havde styr på hverken krop eller fødder – og meget tit væltede han med at brag, når han skulle løbe. Det sker heldigvis ikke så tit mere, og en af årsagerne er bestemt, at Vitus er blevet meget stærkere i sin core. Han har mere styr på sig selv, formår at spænde op, hvis behovet er det, hvilket medfører færre styrt. En anden ting er, at Vitus stoler mere på sig selv nu. Han har fået mere selvtillid, og dette spiller bestemt også ind, når vi taler fysisk formåen. Til slut kommer syns-sansens betydning… Igen er jeg ikke et sekund i tvivl om, at syns-sansen spiller en afgørende rolle her også. Det er ikke nok at kunne se bogstaver i forskellige størrelser fra 2-3 meters afstand. Synet er meget, meget mere end det – og fordi Vitus nu har mere styr på fx sit perifære syn, så har det en positiv indvirkning på hans måde at bære sig selv på både løbende og gående.

Akademisk har Vitus altså været godt med. Som de fleste af jer ved, læste han allerede små ord som 2-årig, og han kunne alfabetet og tallene længe før hans søster overhovedet vidste, at sådanne ting fandtes. På Brain Balance centret tester de også akademisk formåen. Nedenfor har jeg sat grafen ind, der viser Vitus’ svar før vi gik i gang med programmet, og efter vi havde trænet i tre måneder.

akademisk

De orange grafer viser, hvor Vitus lå, før vi startede programmet, og de grønne grafer viser, hvor han ligger efter tre måneders træning. Selvom det nogle steder ser ud som om, han ikke har udviklet sig – og måske endda er gået lidt tilbage, så skyldes det, at han – før vi startede programmet blev målt i forhold til en dreng på 4,5 år – og i testen, da vi var færdige, som en dreng på 5 år. Dette gjorde sig i øvrigt gældende for alle øvelser. Som I kan se, går der en stiplet linje ned igennem graferne. Det er linjen, der viser, hvor Vitus bør befinde sig i forhold til hans alder. Og som I også kan se, så er han en del forbi denne linje… Vitus er pt. det man kalder PK5 – dvs. pre-kindergarten niveau 5, men mange steder løser han opgaver på kindergarten niveau (endda tæt på næste niveau). Han er en klog lille gut – det har vi altid vidst.

Alt i alt er jeg enormt glad for, at vi gennemgik et program hos Brain Balance. Ikke alene er Vitus blevet et mere velfungerende barn – jeg er også blevet meget klogere på hjernen. Hjernen er en fascinerende størrelse, og den bestemmer alt, hvad vi gør. Den kan udvikles og modnes, og Brain Balance har uden tvivl været med til at hjælpe Vitus videre i sit liv. For det vil jeg altid være taknemmelig – TAK Brain Balance! 🙂

1 kommentar

 • Anette

  Det er så vildt at træningen på forholdsvis kort tid rykker så meget.. og det er rigtigt nok. Det går stærkt.
  Og hvis ikke det var gjort, ville det have påvirket stort set alle aspekter af hans liv..
  For at kunne følge med, sortere i de ellers for svage langsomme sanseindtryk. De ville simpelthen have holdt i kø i hjernen og støjet og gjort irritabel og ked. Til nu at sanse lynhurtigt, følge bedre med, danne helhedsopfattelse på et splitsekund, det gavner så meget ved social interaktion.. mange mennesker, social intelligens.
  Nu, efter optræning, er de sansninger istedet informative og hurtigt opfattede. Så kan udvikling tage fart, han kan følge med.

  At tage en periode igen senere i livet med en blok øvelser, nogle af de samme og nye i finder, det vil give et nyt boost når han har brug for det, når nu det bare strammer hoved og krop op. Hvis i savner den gode energi der kommer efter træning.
  Træningen for hjernen giver meget, og selve det at træne giver almen velvære, skønt for drengen. Dette gælder både for træning af “hovedet” og af kroppen. (Det samme som ved fysisk træning, bare velvære i hovedet, glad mellem ørerne.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eksisterer autisme om 50 år, eller er det blevet udryddet?