Hvordan vil Danmark tage imod os, hvis vi forlader New York og flytter hjem?

Hvor meget skal jeg fortælle?

Vitus har nu været i pre-school tre gange. Jeg har netop hentet ham efter endnu en super succesfuld dag. Han er glad, oplagt og SÅ kær. I skolen har de også kun rosende ord til overs for ham – han er sød, hører efter, folder sig mere og mere ud, og er bare glad. Det er SÅ fantastisk at høre. Og så lettende! Jeg ved ikke, hvad jeg havde regnet med – måske at han trods alt ville have et par break downs eller noget… De kan selvfølgelig stadig nå at komme, men det virker virkelig som om, han er mere robust og omstillingsparat, end jeg måske lige havde regnet med.

I dag fik jeg et spørgeskema med hjem. Her bliver jeg spurgt om alle mulige ting – inkl. Vitus’ historik, særlige behov osv osv. Jeg har selvfølgelig tænkt mig at svare ærligt på disse spørgsmål, men jeg er virkelig i tvivl om, hvor meget af Vitus’ historie, jeg skal dele med dem? Hvor meget er vigtigt for dem at vide i forhold til at kunne passe bedst muligt på mit barn og hjælpe ham med at udvikle sig og blomstre? Hvad ville du have gjort i min situation?

thumb_img_7504_1024

Glad dreng i Costa Rica!

2 kommentarer

 • Helle

  Uh, det er et rigtig svært spørgsmål, som jeg ikke tænker der er noget enkelt svar på. På den ene side ville jeg være bange for at stigmatisere ham og ændre pædagogernes syn på ham, men på den anden side har de også større mulighed for at støtte ham, på lige præcis den måde der passer til ham, hvis de kender til ihvertfald en del af hans historie. Derudover tror jeg, lidt naivt, at det giver de bedste forudsætninger at være åben og vise tillid. Hvis Vitus om nogle uger skulle reagere på opstarten med et tilbagefald, tror jeg det vil være lettere hvis der har været åbenhed fra starten og pædagogerne har den rette forståelse for lige præcis ham.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria B. Christensen

  Kære Ditte

  Det er jo virkeligt et meget svært spørgsmål, som jeg selv har stået i op til flere gange, da min dreng jo har en masse udfordringer, men så afgjort også en masse ressourcer.

  Vi har jo på nuværende tidspunkt Janus med i et projekt pga. alle hans udfordringer, så for mig giver det god mening at italesætte disse udfordringer med ønsket om, at min drengs inklusion i en almindelig børnehave/skole bliver et eksempel på, at vi godt kan rumme børn som er anderledes i et normalt miljø.

  Skulle det fantastiske ske, at Janus fortsætter en så positiv udvikling, at hans sociale og sproglige udfordringer til sidst fylder minimalt ift. alle han styrker og skønne personlighed, så tror jeg bestemt ikke, at jeg vil fortæller om alle hans “tidligere” udfordringer og slet ikke “autisme-diagnosen”, da den sætter en masse billeder og fordomme ind i hovedet på dem der skal være sammen med min dreng. Også selvom der i oplysningspapirerne bliver bedt om barnets historie.

  Så altså mit valg i din situation vil være kun at udvælge de informationer, som kommer din søn til gode. Nu lyder det til at han indtil videre har klaret indkøringen rigtigt flot og uden pædagogerne/lærerne har haft et behov for at du har uddybet nogle af Vitus’ adfærdsmæssige reaktioner. Derfor vil jeg have det fint med kun at nævne, at Vitus formentlig har nogle sansemotoriske udfordringer, som I gør en ekstra indsats for at sikre en positiv udvikling indenfor. Umiddelbart vil en lille uddybning af spisevanskeligheder være nyttigt for dem. Men hold dig fra at fortælle om den tidligere autismediagnose. Den tror jeg ikke i jeres situation vil gavne deres tilgang til Vitus nu han allerede klarer det så flot på egen hånd.

  Håber mine tanker kan spore dig/jer mere ind på, hvorledes I vil agere i jeres situation. Der er jo ingen måde som er mere rigtigt end en anden – dog vil det nok være fornuftigt at have styr på de juridiske regler – det er jo Amerika 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan vil Danmark tage imod os, hvis vi forlader New York og flytter hjem?