Starten på et nyt kapital...

Vores nye “Brain Balance” program er lagt

For nogle dage siden begyndte vi et nyt program for at modne Vitus’ hjerne og sanser mest muligt. Forud for programmet har Vitus været igennem en grundig evaluering, og hans program er således designet efter præcis hans behov.

Det hele startede med, at jeg – af Vitus’ diætist – fik et tip om Brain Balance. Herefter begyndte jeg at sætte mig ind i principperne bag programmet, og stødte på mange ligheder med det Doman inspirerede program, vi var i gang med på daværende tidspunkt. Der var fokus på sanser og motorik, og eftersom Vitus allerede havde vist, at han responderede utrolig godt på den slags øvelser, var jeg selvfølgelig positivt indstillet fra start.

Grundlæggende set drejer Brain Balance sig om, at hjernen skal være i balance – dvs. de to hjernehalvdele skal være “lige gode” og komplimentere hinanden i hverdagen. Underudviklede områder i hjernen vil have en direkte indflydelse på personens adfærd. I en normal hjerne interagerer og samarbejder de to halvdele hele tiden – millioner af gange – hvert minut. I en hjerne hvor der ikke er balance, opstår der hele tiden mis-kommunikation imellem de to halvdele, hvilket afspejles i indlæringsvanskeligheder, sociale udfordringer og adfærdsmæssige problemer. Dette er – kort fortalt – hele fundamentet for Brain Balance’s tilgang.

Vitus’ evaluering på centret gik fint. Han var sit “ægte jeg”, og kom igennem øvelserne, som jeg havde forventet. Lidt bump hist og her, men i bund og grund et retvisende billede. Vitus er et meget klart “svag-højre-hjernehalvdel” barn. Hans venstre hjernehalvdel er meget dominerende og veludviklet, hvorimod hans højre hjernehalvdel ikke helt er up to speed. For mennesker med en dominernede og veludviklet venstre hjernehalvdel og altså en svag højre halvdel gælder typisk følgende:

 • Man er klodset
 • Man lider af angst
 • Man har mangel på følelsesmæssig kontrol
 • Man har tendens til repetitativ adfærd
 • Man har en umoden social adfærd
 • Man har ringe øjenkontakt

Til gengæld er man fx typisk rigtig god til:

 • At tænke logisk
 • Tal og bogstaver
 • Matematik
 • At være detaljeorienteret

Alle ovenstående punkter passer godt på Vitus. Han er enormt klodset og falder meget tit over sine egne bed. Angsten har jeg været inde på – den titter frem hver dag, hvilket – nogle gange – resulterer i ukontrollerede følelsesmæssige udbrud. Fx kan Vitus stadig gå amok over, at Sofia trykker på knappen i elevatoren før ham (ret tungt at arbejde med…) Repetitativ adfærd har uden tvivl været et større problem, end det er nu. Jeg synes faktisk ikke, Vitus er slem på dette punkt mere, men kan bestemt huske, da han havde sine underlige præferencer… Der er ingen tvivl om, at Vitus er umoden socialt. Dette har vi set i mange sammenhænge, og en del af grunden kan have noget at gøre med, at han aldrig har været i institution. Når det så er sagt, tror jeg samtidig på, at Vitus mangler modning i hjernen for at kunne fungere helt optimalt socialt.

Vi – i familien – har aldrig haft problemer med at få Vitus’ øjenkontakt. Jeg husker tydeligt, at han var enormt opmærksom som lille baby, og vi fik hurtig meget god øjenkontakt med ham. Jeg husker, han smilede enormt hurtigt til os som baby. Andre har haft en anden oplevelse… – Og Vitus kan stadig have det svært med øjenkontakt til folk, han slet ikke kender. Dog går der ikke særlig lang tid, før han folder sig ud, og når han er tryg OG genertheden har lagt sig, har han ingen problemer med at kigge folk i øjnene.

vitus1

Vitus er på vej…

Om en uges tid skal Vitus til sin første session på Brain Balance’s center i New Jersey. Vi har forud for opstarten fået et program, som vi skal lave herhjemme hver dag. Programmet består af en masse fysiske/motoriske øvelser, sansemæssige øvelser, en musisk komponent samt enormt mange øvelser for specielt synssansen. Brain Balance mener, at syns-sansen er den mest kritiske sans. Hvis synet er i orden, er der mange ting, der løser sig – mener de… Det tager os ca 2 timer at kommer igennem programmet, som vi laver, mens Sofia er i skole. På den måde kan vi være en familie og hygge os sammen, når hun kommer hjem.

Alle øvelserne er designet på en måde, så de stimulerer og udvikler Vitus’ højre hjernehalvdel mest muligt. Hjernen fungerer “på kryds” – dvs. alle de sanseindtryk, der kommer ind igennem fx venstre øje og venstre øre, de går til højre hjernehalvdel og stimulerer denne. Lugtesansen er den eneste undtagelse – dvs. lugter man til noget med venstre næsebor, så stimuleres venstre hjernehalvdel.

Ind til videre går det fint, men som med al anden opstart, er der nogle ting, der har været sværere end andre. – Og hvis der er noget, Vitus ikke bryder sig om – så er det at være “dårlig” til noget… Han bliver utryg og ked af det, hvis han føler sig ude af stand til at løse en opgave og vil allerhelst bare løbe skrigende bort. Til gengæld er han imponerende hurtig til at lære, så ofte skal der ikke mere end et par gentagelser til, før han har lært dét, som virkede så svært.

Programmet har – som sagt – rigtig mange øvelser for synet, hvor Vitus fx skal sidde helt stille med hovedet, og hvor hans øjne skal følge et objekt. Han skal også lave skift imellem at fokusere tæt på og langt væk. Derudover er der mavebøjninger og armstrækninger. Der er krydsbevægelser og balanceøvelser. Vitus skal også – som i vores tidligere program – dufte til forskellige ting. Denne gang er det bestemt ting, som er gode i forhold til at udvikle den højre hjernehalvdel. Der er også et musikprogram, som Vitus skal høre en gang om dagen.

Det bliver hårdt med tre sessions i centret i New Jersey om ugen… Vi kommer til at bruge en del timer i bil de næste måneder, hvilket jeg bestemt ikke er vild med. Jeg ville ønske, det kunne være anderledes, men det kan det ikke – og nu har vi sagt A, jamen så siger vi også B. Programmet er slut før jul, og det SKAL vi kunne klare. – Jeg mener – vi har gennemført vildere ting end det… Må guderne være med os, og må Vitus få helt vildt meget ud af det… Please, please…

2 kommentarer

 • Anette Lange

  Hej Ditte
  Det lyder helt rigtigt!
  Et super program.
  I gør det altså helt fantastisk!
  Et lille fif kunne være at træne øjenøvelserne lidt længere, altså også efter jul, måske 3-4 mdr mere. De giver så meget!
  Ballancegang på smalle brædder, og boldspil grib-kast også rigtig godt.
  Det lyder super og det virker, i ser det har virket efter jul!
  Fuldt udbytte om et halvt år! Wauw.
  Hold ud, det er det hele værd.
  Kærlige tanker, Anette Lange.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Det er SÅ fantastisk alt det i gør for jeres kære søn. Han kommer til at n langt med jeres vilje tålmodighed viden kærlighed sammehild, tro og kæmpe fighter evne.
  Held og lykke. Det er så spændende .
  Vitus er så heldig at det er lige præcis jer, der er hans forældre. I har et stort overskud, energi økonomi intellekt og en Tro på at alt kan lykkes . I giver ikke op og det gør Vitus heller ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Starten på et nyt kapital...